Mircea Abrudean, SGG: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise

Mircea Abrudean, SGG: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise
Publicat: 21/10/2024, 14:47
Actualizat: 22/10/2024, 13:16

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, participă la ”Forumul Global OCDE – Creşterea Încrederii şi Consolidarea Democraţiei”, organizat de Secretariatul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Italia, care deţine preşedinţia G7 în acest an. 

Zilele acestea are loc, la Milano, evenimentul ”Forumul Global OCDE – Creşterea Încrederii şi Consolidarea Democraţiei”, organizat de Secretariatul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Italia, care deţine preşedinţia G7 în acest an, cu tema „Identificarea de noi oportunităţi pentru viitorul democraţiei: Demnitate-Securitate-Încredere”. În cadrul demersurilor de avansare a candidaturii României la OCDE, Secretariatul General al Guvernului României a fost invitat să participe, alături de toate guvernele statelor membre şi statelor candidate, şi este reprezentat de Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, potrivit SGG.

Forumul OCDE din acest an urmăreşte să ofere o platformă incluzivă de dialog pentru guverne, societatea civilă şi sectorul privat pentru a avansa agenda globală privind creşterea încrederii în guvernarea deschisă.

Discuţiile vor avea ca bază de plecare progresele de etapă pentru cei cinci piloni ai Declaraţiei ministeriale de la Luxemburg, adoptată în marja primei reuniuni a Forumului (2022) şi la semnarea căreia a participat şi România, reprezentată la acel moment de Mircea Abrudean, în calitate de şef al Cancelariei prim-ministrului. Încrederea în instituţiile publice stă la baza celor 5 piloni de lucru care formează Iniţiativa OCDE pentru consolidarea democraţiei, combaterea dezinformării, consolidarea reprezentării, participării şi deschiderii în viaţa publică, adoptarea responsabilităţilor globale ale guvernelor şi construirea rezistenţei la influenţa străină, pregătirea guvernelor pentru a răspunde provocărilor climatice şi de mediu şi transformarea guvernanţei şi guvernării publice pentru o democraţie digitală, mai precizează aceeași sursă.

În ceea ce priveşte tematica „Reconstruirea încrederii în guverne”, aici va fi prezentat Studiul OCDE privind încrederea în instituţiile publice ”Trust Survey”.

Studiul a fost extins şi la nivelul statelor aflate în proces de aderare la OCDE. În acest sens, România şi-a exprimat intenţia de a se alătura iniţiativei ”Trust survey” şi de a participa în analiza pe care OCDE o va realiza în etapa următoare (2025 – 2026) pentru toate statele doritoare.

Forumul OCDE din acest an de la Milano se va axa pe instrumentele digitale şi utilizarea inteligenţei artificiale ca instrument constructiv în procesul de guvernare, pe integritatea informaţiei, combaterea dezinformării şi consolidarea rezilienţei faţă de ingerinţele străine nejustificate, pe cooptarea cetăţenilor în procesul de tranziţie ecologică, precum şi pe guvernarea deschisă, pornind de la rezultatele celui de-al doilea Studiu OCDE privind încrederea în instituţiile publice, lansat la 10 iulie 2024.

Principalele teme au fost progresele și temele comune de colaborare între Guvernul României și OCDE pe domeniile guvernării deschise, inovării in sectorul public, creșterea încrederii populației în guvern și inițiativele viitoare ale OCDE la care Secretariatul General al Guvernului ar putea contribui.

România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise și este dată drept exemplu în toate rapoartele pe care organizația le face pe această temă. Mă bucur să văd că eforturile pe care țara noastră le face sunt apreciate la cel mai înalt nivel, a mai spus Mircea Abrudean.

CITEȘTE ȘI:

Perspectivele europene ale Republicii Moldova. Victor NEGRESCU: Finalizarea negocierilor până în 2030 și ulterior aderarea la Uniunea Europeană

Cristina Corpaci
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cel mai mare escroc din istorie: Povestea incredibilă a bărbatului care a reușit să vândă...
Ținuta atipică aleasă de Daniela Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Invitații...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru 2025
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Din culisele primei dezbateri prezidențiale, Elena Lasconi la Antena 3 CNN. Ce nu s-a văzut...
Cum poți reclama șoferii agresivi în trafic pe noua aplicație a MAI. Ce informații trebuie...
Este oficial! Acestor 1.000.000 de pensionari români li se va mări din nou pensia, în...
Obiceiul banal care le umflă românilor factura la încălzire în sezonul rece. Toată lumea face...
Ai răbdare de trei ori mai mult, dar câştigul creşte de zece ori. Cum investim...
Cine sunt victimele accidentului de pe DN 2 Urziceni-Buzău? Un minor de 14 ani și...
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O altă persoană își parchează mașina în fața curții tale? Ce poți face, legal
Efectul Trump: Acţiunile companiilor europene dependente de export scad înaintea alegerilor din SUA. Candidatul Partidului...
ADEVĂRUL despre cel mai BOGAT pasager de pe Titanic! Înainte de catastrofă, a vrut să...
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele...
Nativii care își schimbă cariera. Vin mari lovituri financiare
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Cine este, de fapt, Cristina Săvulescu, nora Deliei Budeanu? Povestea designerului preferat de Lady Gaga...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Elon Musk, critic al imigrației, ar fi lucrat ilegal în Statele Unite în anii 1990